onsdag 29. juni 2016

Man skulle vært bjørn om vinteren og lærer om sommeren, ikke sant?




Har du hørt uttrykket i overskriften før?
Det har jeg. Mange ganger.
Nettopp denne holdningen og dette uttrykket er årsaken til at jeg har vurdert meg bort fra skolen. Det er synd. Jeg er en god lærer.
Jeg har altså ikke vurdert å slutte i skolen på grunn av elevene, men på grunn av alt annet som tillegges jobben inkludert småmorsomme kommentarer som dette.
Har du hørt om MOT? MOT er et program der elevene bevisstgjøres på egne holdninger, egne valg, eget liv, interaksjon med andre. Her kan du lese mer om MOT :)
I en av MOT-øktene sitter det en gutt eller ei jente og elevene står i rekke foran ham/henne. Den første går frem og buster ham/henne til på håret. Godmodig. Gutten/jenta smiler. Så går neste elev frem og gjør det samme. Og den neste. Og den neste. Til slutt har 25 elever bustet og rufset eleven som sitter der i håret og det er ikke gøy lenger.
Ingen av elevene mente vondt med det de gjorde i den iscenesatte hendelsen, men for den som sitter der, er det mer enn nok.
Uten sammenlikning for øvrig, føles det slik når man årlig hører om lærerferien.
Jeg har vært lærer siden 1993.
Jeg er ufattelig trett av å få kommentarer om friukene.
Faktum er at vi har like mye eller lite ferie som alle andre arbeidstakere. Det er regnet ut på timen. Forskjellen for lærerne, er at vi ikke får ta ut avspaseringen vår når det passer oss best.
Om vi blir syke i avspaseringsukene, kan vi ikke få sykmelding og ha ferie til gode. For vi har ikke ferie.
Vi må ta ut avspaseringen når alle priser er på topp. Vi kan ikke legge avspaseringen til billige uker og heller ikke ta den ut når svigermor skal feire 75-årsdag på Kreta i november eller når Hurtigruta har billigere turer utenom sesongen.
Niks.
Lærerferien er som ferien til alle andre, bare mer regulert, mindre fri å plassere tidsmessig.
Så er det også slik, at alle som ønsker disse ekstra to ukene på sommeren, kan utdanne seg til lærere eller begynne å jobbe i skolen. Vi trenger god arbeidskraft. Vi tok selv valget da vi tok utdanningen og det er ikke synd på oss. Men mange av oss er bittelitt lei feriesytet.
Som lærer må du orke mye.
Spesielt i sesongen oktober frem til jul og fra april og ut juni. Da er det Texas og arbeidsmuskler er påkrevd.
Det er nemlig da vi jobber inn avspaseringen. Og vi jobber mye.
Vi ramler heller ikke ut skoledørene sammen med elevene. Vi jobber til vi er ferdige, selv om det er avspasering.
Så tar vi velfortjent fri, like velfortjent som andres feriedager, dine og dine, dagene deres, dere som leser. Det er faktisk ikke forskjell.


Nyt sommeren, nyt late dager, sol, sommer, svaberg, fjell og fjord, hav og himmel, lad batteriene og ha gode dager!


Og følg meg for sommersprell på snapchat: annesudmann :)


Takk for at du leste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar